palt till lunch

Palten – en norrländsk titan inom skolmaten

Vissa dagar hör man att det händer något speciellt i skolmatsalen. Jag pratar inte om att någon kastar mat eller bråkar, utan det handlar istället om en unik förväntansfull stämning som bara infinner sig när det är en favorit på menyn. Genom tiderna har det funnits några paradrätter som kan frammana den här stämningen. 

Pannkaka? Ja.

Panpizza? Absolut. 

Tacos? Oh boy. 

Men det finns ännu en rätt som alltid ligger högt upp på listan, och det är förstås palten! Vår älskade degboll med sina trogna vapendragare, lingonsylten och smörklicken, ger alltid både elever och personal något att se fram emot. 

Men smörbrunnen då?

I skolmatsalen serveras i regel fläsket på sidan, då det löser tillagningen av ett vegetariskt alternativ. Det innebär att den beryktade smörbrunnen tyvärr inte är något som man ofta ser inom skolmat, men trots det kvarstår palten som en storfavorit. 

Tillbehör till palt

Som sagt är det traditionellt lingonsylt och smör som delar yta med palten på tallriken. I skolmaten är det nog också vanligt att se en liten hög med morötter eller andra grönsaker. Det finns dock en myriad av potentiella tillbehör som man har 

Akademiska konsekvenser

Palt är, som bekant, en maträtt som ibland leder till dåsighet vid för mycket konsumtion. Fenomenet är så pass beryktat att det har fått sitt eget namn, specifikt paltkoma (eller paltschwiimen, om man är från Piteå). Ska man vara korrekt heter fenomenet dock postprandiell trötthet, men paltkoma är nog mer vedertaget i folkmun! 

Så vad händer då i denna lärorika miljö, efter det att eleverna inmundigat palt till lunch? Tar paltkomat över och torpedar resten av dagens lektioner? Har palten förödande akademiska konsekvenser? 

Tveklöst märker man av lite suckande ljud resten av dagen, men tacksamt nog har ofta de yngre kapacitet att fortsätta som om inget hade hänt. Annars hade man sannolikt tagit bort palten från schemat sedan länge. Men frågan är om inte hela Norrland hade gjort uppror då? Vad tror du?

Vill du ha mer information om palt och dess historia eller har fler frågor får du mer än gärna höra av dig!